Stejně tak jako o mléku i o jogurtech koluje plno mýtů, proto si pojďme ty nejčastější vysvětlit a uvést na pravou míru.
Jsou dnešní jogurty "mrtvé"?
Neexistuje „mrtvý“ jogurt. Každý jogurt obsahuje živé kultury. Jedná se nejčastěji o jogurtovou kulturu Streptococcus termophillus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgarius. Tato jogurtová kultura přeměňuje mléko na jogurt. Podle legislativy České republiky musí každý jogurt na konci data použitelnosti obsahovat min. 10 000 000 živé jogurtové kultury v 1 gramu hmoty. Pokud tedy na obale najdete název jogurt, můžete si být jisti, že se jedná skutečně o jogurt, který obsahuje živé kultury. Jogurt v podstatě nevyrobíte jinak, než kvašením jogurtovými kulturami, ideálně při 40 °C, po dobu zhruba 4-8 hodin.
Stojí ve správném jogurtu lžička?
Jogurt může zrát buď tradičně v kelímku nebo v tancích, odkud je poté do jednotlivých kelímků stáčen. Jogurty zrající v kelímku jsou husté, ty, které zrají v tancích, jsou tekutější. Jogurty se poté dají zahustit sušeným mlékem nebo smetanou a upravit tak podíl tuku. V horším případě lze na zahuštění použít například škrob. To, zda je jogurt tužší nebo tekutější, nevypovídá o jeho nutriční kvalitě, při správném složení je jejich nutriční hodnota naprosto srovnatelná a nejen v tučném jogurtu stojí lžička.
Je smetanový jogurt kvalitnější?
Smetanové jogurty obsahují vyšší podíl tuku, což může znamenat pro někoho příjemnější, spíše smetanovou než jogurtovou chuť. Neznamená to ale, že to je záruka nutričně hodnotnějšího výrobku. Spotřebitelé se někdy mylně domnívají, že obsah vápníku je úměrný obsahu tuku. Pravdou je však přesný opak, pokud hledáte výrobky s vysokým obsahem vápníku, sáhněte po těch méně tučných s vyšším obsahem bílkovin. Vápník je navázán na bílkoviny, a proto je v těchto jogurtech přirozený obsah vápníku vyšší.
Jak je to s přídatnými látkami v jogurtech?
Do bílých jogurtů není povoleno přidávat žádné přídatné látky. U jogurtů s ovocnou složkou, ať už na dně ve skleničce nebo již vmíchanou, mohou být přítomny přídatné látky, které jsou pro tuto složku legislativou povoleny. Ovocná složka může být zahuštěna např. gumou guar, což je rozpustná rostlinná vláknina, která má zahušťovací schopnost. Jde o látku, která není nijak nebezpečná, její přítomnost je povolena i v dětských příkrmech od 4. měsíce.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.